keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Pääsiäispupu

Pääsiäisenalusaikani on ollut niin kiireinen, etten ole edes munia kerennyt maalaamaan, mutta jo ennen pääsiäistä valmistui muutama virkattu pääsiäispupu. Pupu on virkattu vähän kuin aiemmat pöllöt, koukulla 5 ja kaksinkertaisella 7veljestä isoveli-langalla (tai mikä vaan vähänkin vastaava).

Eli pieneen ketjusilmukkaympyrään kaksi ketjusilmukkaa ja 9 pylvästä, seuraavan kerroksen aloitus taas kahdella ketjusilmukalla ja sen jälkeen jokaiseen pylvääseen 2 pylvästä (18). Pää muodostuu; piilosilmukka, kiinteäsilmukka, pylväs, 3 tuplapylvästä, pylväs, kiinteäsilmukka, piilosilmukka.

Kun pää on valmis olen kääntynyt työn ympäri ja lähtenyt takaisin päin (hieman kai huijausta, mutta se ei niin kai justiinsa). Takaisin pupun otsalle olen mennyt kolmella piilosilmukalla. Korva alkaa 7 ketjusilmukasta, joista viimeisin jätetään väliin ja loppuihin kuuteen pylväät. Piilosilmukalla kudos kiinni pupun otsaan ja samat 7 ks ja 6 p toiseen korvaan. Loppuun 3 piilosilmukkaa.

Suun kuvioksi koetin pistellä hymyä, mutta pupusta tuli hyvin tyhmän näköinen :P
joten perinteisellä :X -mallilla menin ;)

Mukavaa pääsiäistä kaikille!

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Tölkinnipsurintaneula

Tänään kokeilin työpaikan käsityökerhossa (kyllä, meillä on oma käsityökerho, kun tarpeeksi käsityöinnokkaita työyhteisöömme kuuluu) pieni tölkin nipsu askarteluhetki ja minäkin elämäni ensimmäisen kerran kyseisiin härpäkkeisiin tutustuin. Kaikki lähti ET-lehdestä, mitä töissä tutkimme ja päätimme yhdessä uusimman lehden rintaneulaohjetta koittaa. Ohje löytyy myös nettiETstä.


Innokkaimmat meistä olivat kokeilleet jo kotona eilen illalla. Itse maltoin odottaa ja  työkaverin pienen nipsuvaraston avulla sain kasattua tarvitun 12 samanlaista nipsua. Kun nipsut oli yhdistetty ohjeen mukaan (itsellä mahtui vain kaksi kiinteää silmukkaa per nipsupari), yhdistettiin nipsut rinkiin ja täytettin keskusta sisäänpäin kiertäen kiinteillä silmukoilla. Itse tein kiinteän silmukan joka toiseen edellisen kerroksen silmukkaan ja keskusta täyttyi mukavasti.


Ohjeessa keskustaan oli lisätty nappi, mutta omia nappeja tutkittuani totesin ylijääneen muovikristallin sopivan rintaneulaan paremmin. Ihan hauska kukkanen siitä tuli. Jos olisin yhtään enempää rock-henkinen olisin lisännyt keskelle tuon kuvassa olevan niittivaihtoehdon, mutta se oli hieman liian suurikin, niin asenneniitti sai jäädä odottamaan muita askarteluja. Kaikkea pitää kokeilla ja nyt on tämäkin "muodikas" testaus tehty. Rintaneula varmaan päätyy takkia somistamaan joku päivä, vaikken toisaalta ihan ymmärrä mihin sen kauneusarvo perustuu. Hauska se on joka tapauksessa :)


"Minen osta mitään" -maaliskuu, päivä 20
Mainospostin kieltäminen on toiminut todella hyvin, vaikka siinä samassa menetin kaupungin ilmaisjakelulehden. Pahin houkutus on tähän mennessä ollut nettivaatekaupan spesiaaliale, mutta senkin vältin, kun mitään oikeesti tarpeellista siellä ei ollut :)


sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Slightly rocky road

Viikonloppuna oli edessä partioreissu ja meillä on johtajaporukalla tapana tuoda vuoroin herkkuja nautiskeltavaksi kahvin kanssa. En tiedä mistä ajatus lähti, mutta päätin kokeilla rocky road -tyyppisiä leivonnaisia. Tai kai se rocky roadin kaikista ihanista ainesosista lähti, vaikka nyt jätin varmuuden vuoksi pähkinät ja rusinat sun muut pois, että maittaisi kaikille. Ja niin näytti kivasti maittavankin :)

Periaatteessa omat "ei niin kiviset tieni" olivat kuin mokkapaloja rocky road päällisellä. En oikein tiedä mitä virallistesti rocky roadiin kuuluu oikeasti, kun sillä voi käsittää suklaan, jossa vaahtokarkit ja muut lisukkeet ovat, mutta olen saanut myös hyvinkin kakkumaista rockyä. 

Eli omani koostuivat "mokkapalataikinasta" ja päälle tulleista suklaasta (osa meni taikinaan) ja vaahtokarkeista sekä irtokarkkihyllyn toffeista ja daim-paloista. Kuvassa määrä mitä päälliseen käytin. Enemmän toffeeta tai jonkun ainesosan ja suklaan lisääminen olisi voinut olla parempi, niin koko vuuan olisi saanut täyteen, vuoka noin 25-35cm

Paistoin taikinaa 15 min, jonka puolivälissä lisäsin osan toffeista, kun halusin kuitenkin hieman vaihtelevuutta. Tämän jälkeen lisäsin loput aineet rouhittuna (vaahtokarkit saksittuna pieniksi) ja sekoitettuna mahdollisimman sekaisin ja tasaisesti päälle ja paistoin 5min samassa 175C. Näin suklaa, toffee ja ennen kaikkea vaahtokarkki sulaa sopivasti, muttei liikaa.

Jääkaapissa jäähdyttyään sulana venyvää vaahtokarkkia oli yllättävän helppo leikata ja huoneenlämpöisenä herkku oli parhaimmillaan.

Melko ilmava taikina sopi hyvin tuhdin päällisen pariksi, mutta seuraavalla kerralla on pakko kokeilla vähän mutakakkupaisempaa taikinaa :)


keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Juoksuhanskat

Minen osta mitään -marraskuu jatkui eilen tuunauksen merkeissä. Olen jo pidempään havitellut juostessa käsiini hanskoja, jotka stoppaisivat tuulen, mutta  eivät lämmittäisi liikaa. Tähän mennessä sormet ovat jäätyneet nyt talvella ohuissa sormikkaissa ja paahtuneet perinteisissä tumpuissa. Muistelin, että sopiva trikookangaskin hanskoihin olisi ollut valmiina, mutta kun tätä ei löytynytkään, huomasin vaatehuoneen viereisellä hyllyllä olevan kasan vanhoja vaatteita. Hetken asiaa mietittyäni, löytyi hyllyltä juuri sopiva trikoopaita, jonka resorit sopivat hyvin hanskojen varreksi ja paidan kyynärpäävahvikkeetkaan eivät haitanneet "tumppuosaa".


Eli saksin hihat vain tumpun mallisiksi ja ompelin yläsauman kiinni. Peukaloa varten piti jättää yllättävän paljon kangasta, mutta kaiken kaikkiaan super pika ilman sen kummempaa miettimistä -projektiksi oikein sopivat tumput tuli.


Ja tumputkin tuli tänään heti testattua toiminnassa ja oikein toimivat -7 - +1C säähän oikein sopivat varmasti :)

Eli
Minen osta mitään”-maaliskuu, päivä 13
Ostoslakko on pitänyt hyvin, eikä uusia mielihalujakaan ole tullut kun mainospostia ei luukusta tule. Jouksuhanskojen tarvekin tuli ratkaistua ilman uusien hanskojen ostoa, joten kuun puolivälissä fiilikset ovat yhä hyvät.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Kakkua purkissa

Rakkaalla lapsella on monta nimeä,
cake in a jar,jar cake, kakkua purkissa, purkkikakku, kakkupurkki...
Vähän kai kysymys siitä, kumpi tuli ensin, muna vai kana, menikö kakku purkkiin vai söikö purkki kakun... Kakkuja purkeissa on näkynyt viimeaikoina blogeissa ja telkkarissa ja eilen päätin kokeilla itsekin. Olimme kyläilemässä pienellä porukalla kaverillani ja jotain tahdoin tehdä viemiseksi.

Koska vietän "Minen osta mitään"-maaliskuuta, halusin soveltaa ihan omasta kaapista löytyviä aineita ja ihan mukavaa siitä tulikin, kun yhdistin:
Kaakaokäärettörttupohjaa -leikkasin kakun ensin purkin yläpäällä sopiviksi paloiksi
Passion-mangomoussea -kyllä, kaupan moussea, mutta se oli aikas tujua sinällään, joten sekoitin joukkoon 3 valkuaisesta tehdyn vaahdon
Kuningatarhilloa -kotivalmisteista sekamarjahilloa, en tiedä oikeastaan mitä hillossa on, mutta mukavan tumman maukasta

Purkkien pohjalle laitoin loput pikkupalat murennettuna ja hillossa pyöriteltynä. Tämän päälle kasasin kerroksina vuoronperään moussea, kakkua, hilloa, moussea...
Purkit oli todella helppo kuljettaa kansineen juhlapaikalle ja veikkaankin että purkkikakut olisivat todella sopivia mukaan otettavaksi piknikille :) Itse lisäsin viimeisen moussekerroksen ja keksinmurenoita vasta juhlapailkalla, mutta toki kakut voisi tehdä valmiiksi jo kerralla.

Kaikenkaikkiaan kokeilu oli mielestäni oikein onnistunut ja tulen ehdottomasti purkkeilemaan toistekin! Nyt vain metsästämään enemmän purkkeja. Tämän hetkiset ovat vanhoja hillo ja muita herkkupurkkeja (joista etikettien irroittaminen oli kyllä aivan tuskaa! Seuraavalla kerralla purkkiin päätty ehdottomasti vielä enemmän makuja, esim. suklaamuruja, vaniljarahkaa, "juustokakkuaineksia", keksinmuruja, marenkia ja mitä muuta ihanaa sitä nyt keksiskään... 



Illan herkkupöytään kuului myös mutakakkua saksanpähkinöillä ja vaniljajäätelö-tuorejuustolla sekä päärynähillokkeella :D Om-nom! Ja ihanaa kaikki maut täydentävää jälkkäriviiniä.

torstai 7. maaliskuuta 2013

Kirjailuja

Käsityöintoilu johti tässä pari viikkoa sitten elämäni ensimmäiseen kirjontakokeiluun. Ristipistoja pellavakankaalle kokeilin jo syksyllä ihan mukavalla menestyksellä, mutta nyt oli vuorossa nimikirjainten kirjailu. Niin tai, mitä sitä turhaa kokeilemaan, vaan suoraan siskolle astiapyyhkeet nimikoimaan. Koetin kovasti etsiä sopivia kirjainmalleja, mutten löytänyt oikein sopivia, joten yhden illan tuhrustelin siskon nimikirjaimia ruutupaperille ja loppujen lopuksi keksin (ainakin omasta mielestäni) oikein kivankin mallin.

Jäljensin kuvioni pyyhkeisiin ihan ikkunaa apuna käyttäen. Ensimmäisen kokeilun tein ns. tikkipistoina. Siis ihan tavallisesti vain suoraa viivaa seuraillen. Punainen on toteutettu varsipistoilla, mutta siitä ei taas meinannut tulla yhtään mitään.

Työpaikan käsityökerhossa sain hyvän vinkin, ettei kannata kiinnittää lankaa työhön heti ensimmäisenä, vaan päätellä langat kirjonnan sekaan kun kirjonta on valmis ja langanpää on helppo hukuttaa kuvion sekaan.



Jälki ei ollut aivan täydellistä, mutta kun tutkin vanhoja saamiani sukulaisteni kirjomia, totesin, ettei nekään nyt aivan täydellisiä olleet. Ajatushan se tärkein on. Ja ensi kerralla tulee taas jo parempaa jälkeä :) PS. Musta lanka on aivan tavallista karhunlankaa, mutta jotenkin mukavan moderni kaikesta huolimatta, mutta kun kontrastiero suuri, niin jäljen olisi hyvä olla vielä parempaa...


Minen osta mitään”-maaliskuu, päivä 7
Tänään lähti asunnon oveen "Ei mainoksia" -kyltti. Jos hassut ostosmielihalut vähenisivät, kun ei tule postia :) Ei, en oikeasti tarvitse uusia ulkoiluhousuja ja ei, aivan liian halpa jenkkisänkykin saa odottaa. Eihän sellainen edes mahdu tänne! Kaikenlaista sitä huomaa hieman havittelevansa "kun halvalla sais". Olen nyt ensimmäisen viikon aikana käynyt kaupassa kerran ja kaappien kätköistä on lähtenyt niin papupurkkeja kuin pakasteitakin :)


lauantai 2. maaliskuuta 2013

“Minen osta mitään”-maaliskuu


En muista mistä ostoksesta ajatus tarkalleen ottaen lähti, mutta noin viikko takaperin taas jotain todella pakko-saada-hyödyllistä (luetaan turhaa) ostaessa aloin ajatella; sitten ensi kuussa en kyllä osta mitään. Ostoton maaliskuu, naa. Älä osta mitään -maaliskuu, naa. Ja loppujen lopuksi suussa sopivaksi muotoutui “Minen osta mitään”-maaliskuu!

Silloin tällöin koettelen itseäni pienten haasteiden nimissä. Lähinnä tähän asti vain koulun, ruokavalion ja liikunnan merkeissä, mutta nyt on kai jotenkin jo joululahjaostosten teosta jäänyt jokin ihme ostohysteria päälle, joten on täydellinen aika rajoittaa shoppailua. Tarkoitus ei ole olla ostamatta yhtään mitään ja näännyttää itseäni nälkään tai olla peseytymättä kun saippuaa ei ole (vaikka kaapissa purkkipapuja ja tonnikalaa koko armeijalle näyttäisi olevankin). Vaan tarkoitukseni on vähentää hamstrausta ja turhaa ostamista.

Eli lupaan, etten osta shamppoota, kun pesuhuoneessa nelisen pulloa näyttää jo olevan… Vaateostoksetkin saavat jäädä ja käsitöissä käytän jo hankittuja materiaaleja ja lopettelen niitä keskeneräisiä. Eli ostohysteria ja mielihyvän tavoittelu ostamalla ovat nyt pannassa kuukauden ajan. Ja nyt kun olen asian ”julkisesti” sanonut, niin ehkä lupaukseni pitää paremmin :)

Laita alle viestiä jos innostuit myös ideasta. Olisi kiva kuulla, etten ole yksin. Ja toki erilaisia ostamattomuus-vinkkejä saa vapaasti jakaa :) Ei tällä maaliskuulla ehkä maailmaa pelasteta, mutta tuleepahan ainakin vähennettyä omaa kuormitusta ja oltua kekseliäämpi varmasti. Katsotaan miten käy.


Minen osta mitään”-maaliskuu, päivä 2
Eilisen selvisin ihan mukavasti, eikä tässäkään aamussa ole ollut mitään valittamista. Aamupalanana oli pakasteessa ollutta ylijäänyttä kokouspitkoa, joka taipui köyhiksi ritareiksi. Lisukkeenaan kakkutikkareista ylijäänyt mustikkasose ja suklaarouhe. Suklaa oli siis kaikki se leipomisesta ylijäänyt sulatettu suklaa ja lautasiin palloista tarttuneet osat, vain kasattuna yhteen pieneen purkkiin. Purkki oli odottanyt herkutteluntarvetta jääkaapissa. Köyhät ritarit olivat aikas nam, vaikka itse sanonkin!